koldkrymp-vs-varmekrymp

Koldkrympe og varmekrympeslanger kan set ude fra ligne hinanden rigtig meget, men deres egenskaber er i høj grad meget forskellige. Hver type slange har forskellige installationsteknikker, applikationer og fysiske egenskaber.

Begge slanger kan anvendes til terminering, splejsning og forsyning af miljøforseglinger på LV og MV kabler. Der skal tages flere faktorer i betragtning end blot pris og miljøforhold, når du skal vælge en krympeslange.

Forskellen

En koldkrympeslange bliver strakt over en aftagelig plastkerne, der giver røret lov til at glide henover applikationen. Herefter fjernes kernen og slangen vil sammentrække sig for at skabe en vandtæt forsegling omkring kablet.
Varmekrympeslanger derimod kommer ligeledes i en forstrækning, men dog som et ærme over den aftagelige kerne. Muffen kræver i dette tilfælde en varmekilde til installationen, oftest i form af en varmepistol eller varmekrymp ovn, for at kunne opvarme polyolefinrøret, så den krymper ind til den oprindelige størrelse.

En koldkrympeslange af silikone har en langt større UV-modstand end andre typer af krympeslanger (både kold og varme). Derfor anvendes denne type slange oftest udendørs i udsatte omgivelser. EPDM-gummiet anvendes ligeledes et et koldkrymperør, da det er et meget holdbart produkt, der typisk bruges i begravelse af kabler til kabelforbindelser.

Derudover har koldkrympeslanger nemlig en ”aktiv hukommelse”, som betyder at slangen altid vil forsøge at vende tilbage til sin oprindelige størrelse. En anden fordel ved denne slange er, at fordi der ikke er nogle flammer involveret, så er der en markant reduceret risiko involveret for installatøren af projektet. Der kræves fx ikke en speciel arbejdstilladelse, og installationens kvalitet og pålidelighed er langt højere.

Det polyolefinbaserede materiale, som der anvendes i varmekrympe, er resistent overfor hårde kemikalietyper og bliver ligeledes meget stift, når det varmes op. Derfor er en varmekrympeslange det oplagte valg, når man skal lave mekanisk beskyttelse. Ulempen ved denne slange er dog dets stivhed, der betyder at produktet ikke kan udvide og indgå i kablet på samme måde, jo mindre det får hjælp af klæbemidler o.lign.
Varmekrymp er ikke velegnet til installationsområder, hvor der forekommer høj varme eller fugtighed, men er perfekt til industrielle sammenhænge, hvor driftstemperaturen er under 90 grader.

Hvilken type slange du skal vælge kan være svært, da hver kabelinstallation har forskellige krav ift. slid, kemi og fugtighedsbestandighed. Så det er vigtigt du har din arbejdsopgave i mente, før at du vælger dit krympeprodukt. Til hver en tid kan jeg anbefale Cabicon der forhandler en stor portefølje af forskellige krympeflex produkter. Se deres udvalg her.

Kategorier: Blog